Veneto

venetoVeneto is een regio in Italië die grenst aan Oostenrijk, Friuli-Venezia Giulia, Emilia-Romagna, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol en de Adriatische Zee. De regio strekt zich uit van de Alpen in het noorden tot de rivier de Po in het zuiden. In het westen wordt de Veneto begrensd door het Gardameer en de rivier de Mincio, in het oosten door de Adriatische Zee en de rivier de Tagliamento.

De regio is in drie stukken te verdelen: De bergen, de laagvlakte en de kuststrook. De Dolomieten en de zuidelijke Karnische Alpen behoren deels, met Cortina d’Ampezzo en Belluno, tot de Veneto. De laagvlakte met de steden Venetië, Verona en Padova is een belangrijk landbouwgebied. Het grootste deel van de kust wordt in gevormd door de lagunes van Venetië en de delta van de Po. Het oostelijk deel van de kust met de veelbezochte badplaatsen Jesolo, Bibione en Caorle is rijk aan zandstranden.

venetoDe hoofdstad van Veneto is Venetië en de regio wordt hier dan ook vooral aan gelinkt. Dat is ook wel terecht, want door de enorme bloei van de Dogenstad in de middeleeuwen is haar invloed op de hele regio zeer groot geweest. Venetië werd dankzij haar ligging en handelscontacten een wereldmacht en ze bracht ook in de andere steden van Veneto veel rijkdom en cultuur. Tegenwoordig is Veneto een welvarende regio met het toerisme en de meubel- en textielindustrie.

De oostoever van het Gardameer bevindt zich in deze regio met plaatsjes als Garda en Bardolino. Met een kabelbaan kan men naar de 1745 hoge top van de Monte Baldo gaan met een geweldig uitzicht. In het zuidoosten van het Gardameer liggen de gezellige dorpjes Peschiera en Lazise met volop watersportmogelijkheden. Iets verder van het meer liggen steden als Verona en Padova, absoluut het bezoeken waard.veneto

Gastronomen komen ook aan hun trekken. In Veneto wordt beweerd ze dat ze daar de Polenta, de Carpaccio en de Tiramisù hebben uitgevonden. Ook zeer belangrijk is de wijnproductie met gewaardeerde wijnen als de rode Bardolino en Valpolicella, de witte Soave en Pinot Grigio. Prosecco’s komt ook uit Veneto en ook de grappa heeft hier zijn bakermat.

+31 0528 746013

Zoeken op website