Trentino

trentinoTrentino-Zuid-Tirol (Italiaans: Trentino-Alto Adige, Duits: Trentino-Südtirol) is een autonome regio in het noorden van Italië dat in 1948 ontstaan is door het samengaan van de Italiaanse provincie Trento en de Duitstalige provincie Bozen (Bolzano) het autonome gewest Trentino-Alto Adige. dat grenst aan Veneto, Lombardije, Oostenrijk en Zwitserland. De hoofdstad van Trentino-Zuid-Tirol is de stad Trento.

Trentino-Zuid-Tirol is verdeeld in twee provincies: Trento en Bolzano-Zuid-Tirol. Deze twee gebieden verschillen aanzienlijk. De provincie Trento is Italiaanstalig met kleine Duitse en Ladinische (Reto-Romaanse) minderheden, de provincie Bolzano-Zuid-Tirol is in grote meerderheid Duitstalig met een Italiaanse en Ladinische minderheid.

trentinoNa de Eerste Wereldoorlog werd het huidige Trentino-Zuid-Tirol, dat toen bij het Oostenrijkse Tirol hoorde, door Italië geannexeerd. Na de Tweede Wereldoorlog werd een verdrag gesloten tussen Italië en Oostenrijk, waardoor het gebied autonomie kreeg. In ruil daarvoor bleef het bij Italië. De Duitstaligen in Zuid-Tirol kunnen wel grotendeels hun eigen beleid voeren.

In de overweldigende natuur worden de provincies weer verenigd. Dit is het gebied van de majestueuze Alpen met toppen van bijna 4000 meter en de indrukwekkende Dolomieten. ‘s Winters wordt hier dan ook volop geskied. Maar ‘s zomers zijn er ook uitgebreide mogelijkheden tot een sportief verblijf in de ongerepte natuur. Hoog in de bergen is het ontzettend mooi: groen, ongerept en volop rust.

trentinoDe sporen van bewoning in deze streek dateren van 5000 jaar voor de jaartelling. Sneeuwman Otzi werd de verpersoonlijking hiervan. Ook de Romeinen hebben hun sporen achter gelaten in dit gebied, zij hebben steden als Bolzano en Trento gesticht. Daarna was er de Habsburgse overheersing van Alto Adige, die duurde van ongeveer de 14e tot de 18e eeuw. De vele kastelen en burchten in Trentino-Zuid-Tirol herinneren hieraan.

+31 0528 746013

Zoeken op website