Sardinië

sardinieOok op het gebied van cultuur is er tijdens een vakantie op Sardinië genoeg te beleven. Dit is het enige eiland in de Middellandse zee dat 150.000 jaar geleden al bevolkt was. Het eiland is in de loop der eeuwen door vele volken overheerst. Prehistorische stammen hebben hier gewoond die indrukwekkende monumenten hebben nagelaten zoals de Domus de Janas en de Nuraghi.

Dit zijn kegelvormige constructies opgebouwd uit losse stenen zonder cement. Ze dateren van ongeveer 1500 voor Christus en zijn gebouwd door een volk waarvan niets bekend is. Ze hebben geen schrift nagelaten, maar wel zo’n 30.000 nuraghi waarvan er nu nog zo’n 7.000 over zijn. Sommige zijn op zichzelf staande verdedigingstorens, andere vormen onderdeel van een complex met huizen, burchten, tempels en graftombenen.

sardinieLater kwamen de Feniciërs en de Carthagers naar Sardinië en daarna de Romeinen, de Vandalen, de Byzantijnen en de Saracenen. De oorspronkelijke bevolking trok weg van de kust en trok naar de bergen waar ze schapen gingen houden.

Vanwege deze geschiedenis bevat het eiland een smeltkroes van volkeren en culturen. Door de geïsoleerde ligging van het eiland en de autonome status heeft Sardinië toch de sterke eigen identiteit kunnen behouden.

De authentieke sfeer van het eiland is nog steeds voelbaar. Hier zijn nog volkomen geïsoleerde bergdorpen waarvan de inwoners zichzelf vooral beschouwen als Sardijnen en niet zozeer als Italianen.

sardinie

Hoewel de Sardijnen bekend staan als een eigenzinnig en trots volk, zijn ze erg gastvrij. Het Sardisch wordt als een bijzondere Italiaanse taal beschouwd, maar is voor de ‘vastelander’ onverstaanbaar.

Voor degene die Sardinië gaat verkennen herbergt het voortdurend veranderende landschap vele kunstschatten. De barok kerken en Romeinse basilieken zijn bijzonder fraai in het schilderachtig landschapsdecor gelegen.

+31 0528 746013

Zoeken op website