Piemonte is dan wel op 2 na de grootste provincie van Italie, toeristisch gezien was het nooit het meest ontwikkelde gebied, maar daar komt verandering in. Het heeft de kolossale bergen te bieden, en meren als het Lago Maggiore en daarnaast herbergt het aantrekkelijke streken als de Langhe met haar culinaire toppen. Voor een stedentrip is de provincie hoofdstad Turijn de aangewezen bestemming.

Piemonte grenst aan Zwitserland en Frankrijk en aan de Italiaanse regio’s Valle d’Aosta, Liguria, Emilia-Romagna en Lombardije. Het Aosta-dal (Valle d’Aosta) hoort historisch en geografisch bij Piemonte, maar is tegenwoordig een autonoom gebied.De regio Piemonte heeft een oppervlakte van meer dan 25 duizend km² en ongeveer 4,3 miljoen inwoners.

De naam Piemonte betekent in het Italiaans letterlijk ‘aan de voet van de bergen’. Qua landschap zijn er drie delen te onderscheiden: het Alpengebied in het oosten en noorden (met als hoogste toppen de Grenzgipfel en de Gran Paradiso), de Po-vlakte met de grote steden als Turijn en het heuvelland in het zuidoosten.Dit maakt Piemonte qua landschap afwisselend en aantrekkelijk.

Vakanties ItalieDe geschiedenis en ontwikkeling van Piemonte zijn nauw verweven met de bijzondere geografische ligging van de regio. Het gebied wordt begrensd door hoge bergmassieven en daardoor controleert het de strategische doorgangen over de Matterhorn en de Montgenèvre. Piëmonte was daardoor altijd het gebied waar iedereen doorheen moest die Rome en Italië wilde veroveren. Vanaf de 15de eeuw is de geschiedenis van Piemonte verbonden met die van het Huis Savoia. De Piemontesi hebben daar de Franse inslag aan overgehouden (men kan het horen aan het accent).

Piemonte werd in de 19de eeuw het belangrijkste centrum van de Risorgimento: Vittorio Emanuele II van Savoia en Cavour (net als Mazzini afkomstig uit deze streek) bereikten samen met Garibaldi de Italiaanse eenheid. Piemonte is mede hierdoor rijk aan kunst- en cultuurschatten. Ook veel palazzi, kerken en musea herinneren hieraan. Beroemd zijn de barokke gebouwen van Turijn, maar ook uit de Middeleeuwen zijn nog prachtige gebouwen bewaard gebleven.

In de Langhe, maar ook in Monferrato, de streken ten zuiden / oosten van Turijn met hun glooiende heuvels, kan men volop genieten van Italie’s mooiste wijnen en van het witte goud, de truffels. Culinaire rijkdom ten top in deze ook qua landschap fantastische regio. De hier gelegen wijngaarden leveren prachtige wijnen op als de beroemde Barolo, de Barbaresco en de Moscato d’Asti, maar ook de Vermouth komt uit Piemonte. Qua keuken wordt deze streek het Bourgogne van Italie genoemd.

Er zijn vele bezienswaardige authentieke dorpjes te vinden in Piemonte. In de wijndorpjes van de Langhe, de stadje Alba, Asti, Serralunga en Cherascokun kan men zich goed vermaken. Daarnaast zijn er de meer in de bergen gelegen dorpjes nog bewaard gebleven zijn zoals Sauze d’Oulx en Bardonecchia.

Piemonte kent naast Turijn geen grote steden maar heeft wel prachtige natuurgebieden waar men in elk jaargetijde leuke activiteiten kan doen. Skiën in de winter, wandelen in de bergen of de heuvels of een stad bezoeken in het voorjaar; aan het Lago Maggiore of het Ortameer relaxen in de zomer en gastronomisch genieten in de herfst.

+31 0528 746013

Zoeken op website