Lombardije

lombardijeLombardije is een regio in Noord-Italië die zich uit strekt van de Alpen in het noorden tot de rivier de Po in het zuiden. In het westen wordt Lombardije begrensd door het Lago Maggiore en de rivier Ticino, in het oosten door het Gardameer en de rivier de Mincio. Lombardije wordt omringd door Zwitserland, Trentino-Zuid Tirol, Veneto, Emilia-Romagna en Piemonte.

Van alle Italiaanse regio’s heeft Lombardije de meeste inwoners, terwijl het op 3 na de grootste oppervlakte heeft. Het is dan ook een dichtbevolkt gebied. De regio kan in drie stukken gedeeld worden: De Povlakte, de meren en de Alpen.

lombardijeDe Povlakte is het meest geïndustrialiseerd met de grote steden Milaan, Brescia en Bergamo. Op het Ortameer na liggen alle grote Noord-Italiaanse meren in Lombardije. De meren zijn zomers de belangrijkste toerische trekpleister.

In Lombardije liggen enkele van de hoogste bergtoppen van de Alpen waaronder de Piz Bernina (4049 meter). De twee belangrijkste Lombardische Alpendalen zijn het Valtellina en het Val Camonica. Een groot deel van het gebergte is beschermd gebied.

De regio van de Lombarden dankt zijn naam aan de Longobardi. Deze ‘barbaren’ vestigden zich hier in de 6e eeuw voor Christus en hebben er mede voor gezorgd dat de Romeinen het veld moesten ruimen. In de 12e eeuw werd door machtige families de Lombardische Liga opgericht die zich een behoorlijke zelfstandigheid en welvaart verwierf. Uit de periode die volgde stammen de palazzi, kerken en vele kunstschatten.lombardije

In de Middeleeuwen is vaak om dit gebied gestreden. In 19e eeuw ging Lombardije deel uitmaken van het Koninkrijk Sardinië. De regio is in economisch opzicht zeer belangrijk voor Italië. Vooral dankzij het specialisme van handelen en bankieren heeft Lombardije een levensstandaard die nog immer hoger is dan in Nederland.

+31 0528 746013

Zoeken op website