Het Weer in Italië

Het weer in Italië laat zich niet heel gemakkelijk typeren. Dat is ook niet zo gek met de vele bergen en de zeeën die Italië, dat van noord naar zuid zo’n 1500 kilometer lang is, omringen. Door de bergketens kunnen de temperaturen zelfs op korte afstand veel van elkaar verschillen. Volgens de klimaatindeling van Köppen heeft Italië grotendeels een mediterraan klimaat. Dit betekent dat het klimaat van Italie erg aangenaam is met warme en zonnige zomers.Zonvakanties Italie

Echter, het klimaat in Italië is zeer divers en kan soms sterk verschillen van het typische mediterrane klimaat. In de hoger gelegen delen van Italië kan het soms op het zelfde moment wel twintig graden kouder zijn dan in het uiterste zuiden. Daarom schiet de indeling van Köppen eigenlijk tekort om recht te doen aan de grote klimaatverschillen die Italië kent. Maar in grote lijnen kan men Italië in drie klimaatgebieden indelen.

In de Alpen heerst een hooggebergteklimaat met koude winters en eeuwige sneeuw op de bergtoppen. In het noorden op de Povlakte zijn de zomers warm zomers maar de winters koud. Vervolgens wordt het naar het zuiden toe steeds warmer en hebben Centraal en Zuid-Italië, de eilanden en de kuststroken een mediterraan klimaat.

Zoals gezegd zijn er in Italië grote verschillen in het klimaat. Tussen zomer en winter, maar ook tussen de verschillende plaatsen. Dit komt onder andere door de bergen. Op grotere hoogte neemt de temperatuur af. Ook zomers als de zon weg is, dus u moet zich dan toch warm kleden. De bergen kunnen ook voor beschutting zorgen, vaak vooral tegen de koude winden uit het noorden. Anderszijds kunnen ze zorgen voor neerslag als de vochtige oceaanlucht moet stijgen en door de afkoeling tot buien omgevormt wordt. Ook de zeeën en meren hebben hun lokale invloeden. Zomers zorgt het water voor verkoeling en in de winter en ‘s nachts dalen de temperaturen minder hard doordat het water dan nog warmte afgeeft.

Het weer en de seizoenen

Het voorjaar is wisselvallig. Het weer is nog instabiel en de kans is vrij groot dat er enkele dagen regenachtig en koud weer is. Fraai lenteweer kan plotseling onderbroken worden door buien. Het zuiden van Italië is eerder verlost van het wisselvallige weer dan het noorden. In de lente kunnen de temperaturen al snel oplopen naar aangename waardes en de prachtige Italiaanse natuur komt dan volop tot bloei. Vanwege de nog niet té warme dagen en de zon die nog niet op haar felst is, is Italië in het voorjaar het mooiste. Het is echter pas vanaf mei aangenaam genoeg voor een zonvakantie. In de tweede helft van mei neemt de buienkans af en stijgen de watertemperaturen van de meren en de Middellandse Zee tot twintig graden.

In de zomer is het door heel Italië warm en tropisch en is er sprake van een lage regenkans. Het weer is dan stabiel gedurende een langere periode. Briesjes en buitjes zijn dan lokaal en treden op vaste momenten van de dag op. Zomers is er meestal tien á elf uur zon per dag, de temperaturen stijgen dan tot gemiddeld 30 °C maar soms ook tot 35°C a 40°C. Gemiddeld is het zomers overdag rond de 30 graden en in de winter ‘s nachts 10 graden. Gedurende de zomerperiode kan het vooral in de meer zuidelijk gelegen grote steden benauwd worden. Door de geringe luchtcirculatie is het vaak stabiel weer gedurende een lange periode.

De herfst begint meestal half september, wanneer een storing doordringt en gevolgd wordt door koude lucht. Depressies boven de Middellandse Zee gaan opnieuw het weer bepalen. In de herfst zorgen die voor zowel aanvoer van koude als van warme lucht: een mix die op sommige plaatsen voor een heerlijke nazomer zorgt maar die ook op andere plaatsen voor flink wat neerslag kan zorgen. Vooral meer naar het zuiden kunt u in september en oktober nog heerlijk vakantie vieren.

In de winter wordt het weer vaak bepaald door depressies in het Middellandse Zeegebied en zuidwestelijke stromingen die vooral aan de westkust en op de eilanden neerslag brengen. Afgezien van de bergen, zijn de temperaturen in de Povlakte het laagst en daar is het dan ook vaak mistig. ‘s Winters kan er in italië volop geskied worden want dan valt er op veel plaatsen sneeuw.

Zonvakantie Italië

Voor een zonvakantie gecombineerd met leuke activiteiten, kunst en cultuur of gewoon ‘La Dolce Vita’ is Italië een perfecte bestemming. Zonaanbidders kunnen hun hart ophalen want Italië is een zeer zonnig land met in het zuiden maar liefst 2500 zonuren per jaar. De meeste neerslag in Italië valt ten westen van de Apennijnen en in de bergen in het noorden. Het zuiden van Italië heeft een duidelijk neerslagpatroon met de meeste regen in de wintermaanden en weinig tot geen neerslag er in de zomer. In het noorden is het verloop van de neerslag veel onvoorspelbaarder. Hier vallen ook in het voorjaar en de zomer geregeld buien.

Omgeven door meerdere zeeën biedt Italië vele zonovergoten stranden en uitgerekte kustlijnen voor een heerlijke zonvakantie. Hier kunt u heerlijk kunt genieten van de ”eeuwige blauwe hemel” en een aangename temperatuur van het zeewater. De temperatuur van het zeewater in heel Italië langs de kust in de zomer 25 tot 26 graden. Wat wenst u nog meer tijdens een heerlijke zonvakantie?

+31 0528 746013

Zoeken op website