Actieve vakanties Italië

Voor uw vakantie naar Italië heeft u natuurlijk een doel. De een wil lekker op het strand liggen in de zon, de ander is actief en trekt de natuur in en uiteraard leent Italië zich als geen ander land om veel cultuur te snuiven. Daarbij speelt de samenstelling van het reisgezelschap een rol en moet u zich tussendoor ook nog eens te goed doen aan veel lekkers uit de Italiaanse keuken.

Geselecteerde Activiteiten

Om u te helpen bij het maken van een goede keuze qua bestemming en accommodatie hanteert Andiamo een indeling van een vijftal type vakanties. Dit zijn

– Actieve of Sportieve vakanties;
– Cultuur- en Natuurreizen;
– Rust en Relaxvakanties;
– Wijn- Culinairreizen;
– Gezinsvakanties.

Binnen deze indeling en afhankelijk van de regio binnen Italië worden concrete activiteiten benoemd en vindt u de accommodaties die het best passen bij uw vakantie. Ook hier blijkt weer dat Italië een zeer aantrekkelijk vakantieland is waarbij eigenlijk in elke regio een mooi scala aan activiteiten mogelijk is, voor elk type vakantie.

Feestdagen Italië

1 januari: Capodanno (Nieuwjaarsdag)
6 januari: Befana / Epifani (Driekoningen)
maart/april: 2e paasdag: Sant’Angelo / Pasquetta (Pasen)
25 april: Giorno della Liberazione (Bevrijdingsdag)
1 mei: Festa del Lavoro (Dag van de Arbeid)
2 juni: Festa della Repubblica (Nationale feestdag)
15 augustus: Ferragosto (Maria Hemelvaart)
1 november: Ognissanti (Allerheiligen)
8 december: Immacolata Concezione (Onbevlekte ontvangenis)
25 december: Natale (Eerste kerstdag)
26 december: Santo Stefano (Tweede kerstdag)

Pasen in Italië

In plaats van eieren te zoeken in eigen land is Pasen het moment bij uitstek om een bezoek te brengen aan Italië. Iedere stad en streek heeft namelijk zijn eigen tradities. Dus waarom niet uw Pasen in La bella Italia te vieren.

Op pad
Met de Pasen gaan de Italianen uitgebreid lunchen met vrienden. Maar ook picknicks en barbecues is iets wat de Italiaen deze dagen doen.

Lunissanti
In Castelsardo (op Sardinië, provincie Sassari) vindt elk jaar een week voor Pasen de paasprocessie Lunissanti plaats. Gemaskerde mannen in witte gewaden trekken door de straten en zingen traditionele liederen. ‘s Avonds wordt dit herhaald en dragen de mannen fakkels, waardoor het geheel iets magisch krijgt.

Stilte
Op geen enkel moment in het jaar zijn de Italiaanse dorpen en steden zo stil als tussen Goede Vrijdag en paaszondag. De kerkklokken in het gehele land luiden op deze dagen namelijk niet. Dit, om het lijden van Jezus Christus te symboliseren.

Lo scoppio del carro
Het belangrijkste paasevenement in Florence is zonder twijfel Lo scoppio del carro, (de explosie van de kar). Na de dienst in de Dom arriveert een versierde wagen op het dom plein. Exact om twaalf uur steekt de bisschop deze in brand met behulp van een duif, waarna een kleurrijk vuur ontstaat. Heeft de duif moeite om het vuur te ontsteken, dan voorspelt dat een slechte oogst.

Ferragosto

Wanneer: 15 augustus
Een van de belangrijkste katholieke feestdagen in Italië is de Ferragosto. De Italianen vieren op deze dag (ieder jaar op 15 augustus) de Assunzione della Beate Vergine Maria – oftewel, de tenhemelopneming van de Heilige Maagd Maria. De naam Ferragosto heeft echter geen katholieke oorsprong, maar komt van de Latijnse benaming feriae Augusti, dat ‘rust van Augustus’ betekent. Het was namelijk keizer Augustus (27-14 voor Christus) die deze periode uitkoos om het einde van de zware oogsttijd te vieren.

Ruim 2000 jaar later luidt Ferragosto nog altijd het begin in van een ontspannende periode. Het is namelijk tegelijkertijd de start van de vakantie. In heel het land trekt men er op uit, weg uit de drukke, warme stad, op naar de kleine dorpsfeesten. Vrienden en familie komen bijeen om uitgebreid met elkaar te lunchen, om vervolgens na het middagdutje ook weer uitgebreid te dineren. Het gewone leven in Italië wordt voor een dag compleet stilgelegd.

+31 0528 746013

Zoeken op website