‘’Proef de echte Toscaanse boerenkeuken met de beroemde Florentijnse biefstuk.’’

De Toscaanse keuken is eigenlijk een heel simpele, eerlijke boerenkeuken. Geleid door de heilige Toscaanse Drievuldigheid: wijn, olie en vlees en omringd door verse groenten, zelfgemaakte Pecorino-kaas en eigen gebakken brood. Veel van de typische Toscaanse smaken zijn het gevolg van de -noodzakelijke- bewaarmethodes die de Toscaanse landmensen moesten toepassen op hun verse waren om ze lang te kunnen bewaren. In tijden waarin de diepvries nog niet bestond, diende de kok gebruik te maken van bewaarmethoden: zouten, drogen en opleggen in azijn en olie. Wat dat betreft heb ik geluk dat ik als kok tegenwoordig gebruik kan maken van een diepvries.

Een kind in een speelgoedwinkel. Zo voel ik me, als ik Bruschette, Ribollita, Pinzimonio, panzanella en natuurlijk Bistecca alla Fiorentina voor mijn geestesoog haal.

Menigeen zal zich de schok herinneren waarmee men de eerste keer met een Florentijnse biefstuk werd geconfronteerd. Men verwacht geen vleesbrokken van dit formaat in de doorgaans wat vlees betreft zo matige Italiaanse keuken.

Keuken Toscane

Benodigdheden:

1 T-Bone per persoon
– van tenminste 2,5 cm dik
– (ongeveer 600 gram per stuk.)
Zout
Vers gemalen peper
Olijfolie
Citroensap

 

Bereiding : Bistecca alla Fiorentina – de beroemde Florentijnse biefstuk

De T-bone steaks zijn afkomstig van vee uit de Val di Chiana, een vlees producerend runderras dat bekend staat om de uitstekende smaak. Buiten Italië is dit vlees niet of moeilijk verkrijgbaar, gebruik in dat geval het beste vlees dat u kunt krijgen. La Fiorentina wordt altijd klaargemaakt op een hout- of houtskool vuur.

Wrijf de steak van te voren aan beide kanten goed in met vers gemalen peper.

Gril de steak op een open vuur van houtskool of hout. Als de ene kant klaar is draai het vlees om en strooi wat zout over de gegrilde kant, en doe hetzelfde met de andere kant. Het vlees mag niet langer dan 3 tot 4 minuten per kant gegrild worden. Het vlees moet rood blijven van binnen. Naar smaak kan wat olijfolie of citroensap over de steak worden gesprenkeld voor het op te dienen.

Eet smakelijk!!

Met vriendelijke groet,
Bert Singelenberg (chefkok/eigenaar restaurant La Tasca)

Website: http://www.latasca.nl/

 

 

+31 0528 746013

Zoeken op website